Wat kun je doen aan een onzeker gevoel

Werk aan jouw onzekerheid

 

Voel jij je af en toe onzeker? Onzekere gevoelens, die ervoor zorgen dat jij niet durft om voor jezelf op te komen, dat je gaat twijfelen of je wel goed genoeg bent, dat je niet durft om jezelf te zijn. Je kunt je onzeker voelen over je eigen kunnen, een beslissing die je moet nemen, jouw lichaam, over het werk dat je doet of over jouw relatie. Onzekerheid kan je leven overheersen, waardoor jij niet verder kunt in je leven.

In mijn pubertijd was ik onzeker over mijn uiterlijk. Ik had een te grote bril op met hele dikke glazen. Ik had pukkels op mijn gezicht, waar ik niet blij van werd. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat er jongens waren die via mij probeerden in contact te komen met mijn knappe vriendinnen. Dit was niet goed voor mijn eigenwaarde en maakte mij nog meer onzeker. Het even geduurd voordat ik mij zelfverzekerd begon te voelen. Dat ging niet vanzelf. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt aan mijn negatief zelfbeeld en de negatieve gedachten die ik had over mezelf, heb ik veranderd. Ik deel graag mijn ervaringen over hoe je onzekerheid kunt aanpakken.

Negatief zelfbeeld veranderen
Onzekerheid kan te maken hebben met hoe jij jezelf ziet.
Als het beeld dat jij van jezelf hebt negatief is, dan kan dit jouw onzeker maken.
Met een negatief zelfbeeld wordt bedoeld dat jij bijvoorbeeld van jezelf vindt dat je niet slim genoeg bent, dat je geen liefde verdient, dat niemand je leukt vindt of dat je waardeloos bent.
Toen de jongens in mijn pubertijd aan mijn vroegen of ze via mij kennis konden met mijn vriendinnen, deed ik veel moeite hiervoor. Want ja, mijn vriendinnen verdiende liefde, maar ik niet. Dit was de manier waarop ik dacht.  Je hebt dus een negatieve mening over jezelf. Deze negatieve mening kan je onzeker maken.
Het veranderen van jouw negatief zelfbeeld in een positief zelfbeeld helpt jouw om af te komen van de onzekerheid die jij voelt.

Negatief zelfbeeld toetsen
Zoals je denkt zo zie jij de wereld. Als jij een negatief mening over jezelf hebt, zal je altijd bewijs vinden dat jouw negatieve mening ondersteunt. Je focus is dan op het zien en vinden van bewijs dat je bijvoorbeeld niet de moeite waard bent. Wat nou als je negatief zelfbeeld verandert in een positief zelfbeeld en vervolgens op zoek gaat naar bewijs voor dit positief zelfbeeld? Verander dus de mening die je over jezelf hebt en ga op zoek naar bewijs dat jouw positief zelfbeeld ondersteunt. En ik weet het zeker dat jij bewijs zult vinden dat jouw positief zelfbeeld zal ondersteunen. Nogmaals zoals jij denkt zo zie jij de wereld.

Gedachten veranderen
Onzekere gevoelens hebben te maken met hoe jij jezelf ziet en dus hoe jij denkt over jezelf. Onzekerheid heeft te maken met een negatieve manier van denken over jezelf: “je bent waardeloos, je verdient geen liefde, niemand vind je leuk”.

Als jij de negatieve mening die jij hebt over jezelf, durft te veranderen in een positieve mening, ga jij op een positieve manier over jezelf denken. Een positieve manier van denken over jezelf geef je meer zekerheid. Wil je meer weten over hoe jij jouw gedachten kunt veranderen, kijk dan op de website:www.sb4ucoaching.nl/online cursussen voor meer informatie over de online cursus: “kracht van gedachten”.

 
Bouw aan je zelfvertrouwen

Onzekerheid heeft ook te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Vertrouwen in jezelf geeft zekerheid. Hoe meer zelfvertrouwen jij hebt en gelooft in jezelf, hoe meer jij je zelfverzekerd zult voelen. Werk aan het hebben van meer zelfvertrouwen. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Door te weten wat je waard bent en jouw kracht is. Door te weten wat jouw kwaliteiten en talenten zijn. Als je weet wat bijvoorbeeld jouw kwaliteiten zijn, geeft dat meer zelfvertrouwen en hierdoor ben je meer zelfverzekerd en voel jij je beter over jezelf.

Wil jij weten hoe je aan zelfvertrouwen kunt werken, kijk dan op mijn website www.sb4ucoaching.nl naar de online cursus “vertrouwen”.

Wil jij ook een leuker leven?