Wat betekent liefde voor jou?

Wat betekent liefde voor jou?

Een van deze dagen had ik een gesprek met een tante van mij. We hadden het over de liefde. Volgens mijn tante is het belangrijker om liefde te geven aan een ander dan om van jezelf te houden. Want zegt mijn tante: “als je van jezelf houdt, ben je egoïstisch”. Dit heb ik ook eerder gehoord tijdens mijn lezing over “eigenliefde en zelfacceptatie”.

Hoe denk jij over de liefde? Weet jij welke gedachten jij hebt over de liefde. Heb je weleens nagedacht over de liefde en wat deze betekent voor jou? Hieronder vertel ik over de 5 overtuigingen die ik had over de liefde (en wat ik vind van de overtuiging van mijn tante):

1.Liefde hebben voor jezelf is egoïstisch

Is het zo? Ik ben van mening dat liefde voor jezelf hebben niet egoïstisch is. Alleen van jezelf houden en geen liefde kunnen hebben voor een ander, dat is egoïstisch zijn. Dan denk je alleen aan het welzijn van jezelf. Als je van jezelf houdt, cijfer jij jezelf niet weg, heb je zelf respect en zie je de waarde van jezelf. Want je bent waardevol.  Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je liefde aan een ander kunt geven.

2. Ik ben het niet waard om liefde te ontvangen

Er was een periode dat ik mezelf niet de moeite waard vond om liefde van een ander te ontvangen. Ik had gedachten zoals: ”waarom zou iemand van mij moeten houden, waarom zou iemand mij zien staan”, “ik ben niet goed genoeg om geliefd te worden”. Nu weet ik beter. Ik zie mezelf staan, ik ben goed zoals ik ben en ik hou van mezelf. Ik herinner mezelf iedere keer eraan dat ik wel de moeite waard ben om liefde te ontvangen.

3. Mijn geluk hangt af van de liefde van een ander

Deze was ook een van mijn gedachten. Ik was gelukkig, alleen als een ander van mij zou houden. Ik ben er nu achter gekomen dat gelukkig zijn van mezelf af hangt en niet van een ander. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn eigen geluk. Nu zorg ik ervoor dat ik mij gelukkig voel van binnenuit en dat ik die dingen doe die mij gelukkig maken

4. Ik weet niet hoe ik van mezelf moet houden

Tja, hoe doe je dat? Ik kwam erachter dat het vaker zeggen en voelen dat je van jezelf houdt, werkt. De liefde die je voor een ander voelt, kun je ook voor jezelf voelen. Denk en voel dat je van jezelf houdt. Heel simpel, maar wel effectief. Liefde is ook simpel.

5. Een ander tevreden stellen in ruil voor de liefde

Ik had veel over voor een ander, in de hoop dat ik liefde en waardering zou ontvangen. Ik moest dus iets doen in ruil voor de liefde. Ik weet nu dat het niet zo werkt. Als ik iets nu doe voor een ander, doe ik het, omdat ik dat wil. En ik verwacht niets terug. Over liefde valt er niet te onderhandelen.

Wil je meer weten over hoe je liefde voor jezelf kunt hebben, volg dan mijn online cursus “Geef meer om jezelf” via de website: www.sb4ucoaching.nl/cursussen.

Wil je liever gecoacht worden door mij, dan kan dat ook. Meer informatie kun je vinden op de website.

Hou van jezelf.

Wil jij ook een leuker leven?