Last van stress?

Last van stress?

Wat kun je doen om stress te verminderen.

Een van deze dagen had ik een gesprek met een goede vriendin van mij. Mijn normaliter zelfstandige en sterke vriendin klonk wanhopig. Ze had te maken een vervelende situatie en wist niet hoe ze eruit moest komen. Het was al een tijd gaande, maar ze durfde het nu pas te bespreken met iemand.

Heb jij er ook last van? Dat je even niet meer weet hoe je met bepaalde uitdagingen om kunt gaan. Dat er chaos en angst heerst en je weet niet hoe je eruit moet komen. Dat je stress ervaart en deze neemt steeds meer toe en bereikt zijn hoogtepunt. Je voelt je onzeker, bent bang en de situatie lijkt uitzichtloos. Het verdriet en de wanhoop nemen steeds toe en je weet niet hoe je er uit moet komen. Wat nu?

Wat kun je doen om de stress te verminderen? Hieronder geef ik 5 tips hoe je om kunt gaan met de stress die jij ervaart:

1.Schrijf over de situatie

In je hoofd kun je continu bezig zijn met bepaalde uitdagingen/situaties in jouw leven. Je hebt gedachten zoals: “hoe moet ik dit oplossen?” “ik weet het niet meer”. ”Het zal nooit goed komen”. Het gemaal in jouw hoofd blijft maar doorgaan en je kunt deze gedachten stroom niet stoppen. De gedachten overheersen jouw leven en je blijft in de vicieuze cirkel van negatieve gedachten. Schrijf voor jezelf op, waar je mee zit. Hoe is de situatie nu? Het helpt om zoveel mogelijk op te schrijven waar jij mee zit. Schrijf zoveel mogelijk op wat er aan de hand is, hoe jij je voelt, wat de situatie met jou doet, hoe je denkt over de situatie. Je bent als het ware van je aan het af schrijven en je krijgt duidelijkheid van wat er nou precies aan de hand is. Duidelijkheid in de situatie geeft minder stress.

2.Oplossingen bedenken

Heb je erover nagedacht hoe je eventueel met deze uitdagingen om kunt gaan? Of ben je alleen maar aan het piekeren en niet gericht bezig met het vinden van een oplossing(en)? Bedenk voor jezelf wat de oplossingen kunnen zijn en schrijf het op. Het bedenken van een oplossing in plaats van alleen maar te piekeren, vermindert de stress die jij ervaart.

3.Acceptatie

Een uitdaging op zich: accepteren dat je op dit moment niks kunt doen aan de situatie. Weet je even op dit moment niet wat je anders kunt doen? Accepteer dan de situatie zoals het is. En vaak, als je kunt accepteren wat er aan de hand is, zie je opeens de oplossing. Als je durft om de situatie even te laten voor wat het is, kan dat ook duidelijkheid geven in hoe je deze kunt oplossen.

4.Mediteren

Wat ook helpt tegen stress is mediteren. Stress geeft onrust en is niet gezond voor het lichaam. Meditatie helpt om meer rust te ervaren in jouw geest en lichaam. Door te focussen op positieve gedachten tijdens de meditatie ervaar je kracht en rust. Ook yoga oefeningen helpen om rust te ervaren.

5.Hulp vragen

Wordt het allemaal teveel voor je en kun je de stress niet meer aan? Bespreek dan de situatie  met iemand. Waarom zou je het alleen willen oplossen? Door hardop te zeggen wat je denkt, krijg je meer helderheid in de situatie en krijg je ook meer ruimte in jouw hoofd. Met meer helderheid in jouw hoofd neem je de juiste beslissingen. En samen kun je ook tot betere oplossingen komen.

Wil jij ook een leuker leven?