Hoeveel zelfliefde heb jij?

Durf NEE te zeggen?

 

Hoe staat het met jouw eigenliefde? Hoeveel eigenliefde heb jij? Durf jij “Nee” te zeggen iemand? Of zeg je altijd “JA” ook al wil je het niet? Durf je voor jezelf op te komen vanuit eigenliefde? Of heb je nauwelijks of geen zelfliefde en zou je deze willen ontwikkelen of willen vergroten? Of denk je bij jezelf: “het is niet nodig om zelfliefde te hebben”. ”Wat is het nut van het hebben van zelfliefde?”

Ik geef je 5 redenen waarom je liefde voor jezelf zou moeten hebben;

1. Liefde voor jezelf geeft je zelf respect en eigenwaarde.

Heb je liefde voor jezelf, dan word je bewust van wie je bent, wat jouw kwaliteiten zijn, wat je waard bent. We hebben allemaal hele mooie kwaliteiten in ons, maar vaak zijn we er niet bewust van welke mooie kwaliteiten wij hebben. We zijn voornamelijk bezig om te kijken wat wij niet goed doen. Liefde voor jezelf laat je beseffen dat je goed bent zoals je bent. Dat je altijd goed bent geweest zoals je bent. Heb je respect voor jezelf, dan durf je NEE te zeggen. NEE tegen mensen die misbruik van je maken, NEE tegen grensoverschrijdend gedrag, NEE tegen manipulatie. NEE tegen huiselijk geweld.

2.Liefde voor jezelf geeft meer zelfvertrouwen en maakt je zelfverzekerd. 

Ik weet nog heel goed hoe ik geen liefde voor mezelf had en onzeker was over mezelf, mijn uiterlijk, mijn lichaam. Zat ik daar op de middelbare school met mij grote montuur met dikke glazen.  Wat mij nog meer onzeker maakte was dat ik vriendinnen had die er goed uitzagen. Tenminste ik vond dat mijn vriendinnen er leuker uitzagen dan ik. Ik vergeleek mezelf met hun wat ik niet had moeten doen. Door situaties, gebeurtenissen, ervaringen ben ik toen gaan denken dat ik niet goed was en werd ik onzeker. Door het hebben van liefde voor mezelf, werd ik zelfverzekerd. Ik begon mezelf mooi te vinden. Ik accepteerde mezelf zoals ik was. Nogmaals ik begon steeds meer te beseffen dat ik goed ben, dat ik altijd goed ben geweest. En dat voelde ik van binnen uit: ik ben goed.  Als jij denkt en voelt dat jij goed bent, dan durf je NEE te zeggen. NEE tegen negatieve mensen, NEE tegen mensen die jaloers en afgunstig zijn.

3.Liefde voor jezelf zorgt ervoor dat jij jezelf niet wegcijfert en dat jij jezelf ziet staan.

Liefde voor jezelf laat je inzien dat jij ook belangrijk bent. Er was een periode dat ik een ander belangrijker vond dan mezelf. Ik deed veel om een ander tevreden te stellen. Ik had er veel voor over om een ander blij te maken. Hoe ik mij voelde maakte niet uit., dat was niet belangrijk. Wat ik wilde deed er niet toe. Ik vroeg mezelf nooit af wat ik wilde, mijn dromen en verlangens waren niet belangrijk. Daar hield ik mij niet mee bezig, als ik maar een ander tevreden kon stellen. Ik cijferde mezelf compleet weg, …totdat ik van mezelf begon te houden. Door liefde voor mezelf, vind ik mezelf wel belangrijk en ik zie ik mezelf wel staan. Nu vraag ik mezelf regelmatig af, wat wil ik, wat zijn mijn dromen en doelen. Betekent niet dat ik egoïstisch ben geworden. Zeer zeker niet. Ik help een ander graag, maar vergeet  mezelf niet. Er is op dit moment balans tussen een ander helpen en goed voor mezelf zorgen. En daar gaat het om. Dat je er bent voor een ander, maar dat je voldoende van jezelf houdt en ook voor jezelf zorgt.  En dat jij jezelf belangrijk genoeg vindt om ook liefde voor jezelf te hebben en jezelf op de eerste plaats te zetten. En dat het er wel toe doet hoe jij je voelt en als het niet goed aanvoelt om iets te doen wat jou niet aanstaat, dat je durft om NEE te zeggen. NEE tegen het feit als mensen over jouw heen willen lopen, NEE tegen alles doen om een ander tevreden te stellen, NEE tegen jezelf wegcijferen.

4.Met het hebben van liefde voor jezelf durf je voor jezelf op te komen.

Als iemand tegen ons iets zegt wat ons niet bevalt, durven wij vaak niet ertegen in te gaan. Dan denk je bij jezelf: “hoe kom ik dan over”, “ik durf niets te zeggen”, “ik ben bang”. Als je van jezelf houdt, durf je te zeggen waar het op staat, niet op een vijandige manier, maar op een liefdevolle manier. Vanuit zelfrespect en liefde voor jezelf durf je te zeggen waar je het niet mee eens bent. Jij bent belangrijk om gehoord te worden. Hou van jezelf en laat je horen waar het nodig is. Hou van jezelf en durf je mening te geven. Zeg NEE tegen angst en kom voor jezelf op.

5.Liefde voor jezelf hebben maakt je gelukkig.

Liefde is basis voor geluk in jouw leven. Als er geen liefde voor jezelf is, maakt dat je ongelukkig. Je hebt het gevoel dat je iets mist. Dat je gescheiden bent van iets. Deze iets is de liefde voor jezelf. Je voelt jezelf niet compleet en kunt niet gelukkig zijn. Het is de liefde voor jezelf die gelukkig maakt en kracht geeft. Liefde is als de fundering voor je leven, waardoor je niet omvalt, zoals de fundering van een huis ervoor zorgt dat het huis overeind blijft staan.  Ga voor een liefdevol leven en een gelukkig leven. Jij verdient het allerbeste. Jij verdient liefde en geluk.

Als je wilt weten over hoe je meer om jezelf kunt geven en hoe je kunt kiezen voor geluk: op de website: www.sb4ucoaching.nl vind je de online cursus “geef meer om jezelf” en “gelukkig zijn, durf je dat”.

Be happy, love yourself.

Vind de juiste partner