Hoe ga jij met jezelf om?

Doorbreek de gewoonte negatief te zijn 

 

“Oh wat ben ik dom”. ”Stommerd doe je het weer verkeerd”. “Ik haat mezelf”. Heb je de gewoonte om op deze manier tegen jezelf te praten? Op een neerbuigende en negatieve manier. Volgens jou doe je niks goed, ben je waardeloos en kraak jij jezelf alleen maar af. Je hebt de gewoonte om voornamelijk kritiek op jezelf te hebben en jezelf te saboteren. Je haalt jezelf voortdurend naar beneden.

Kortom door jouw gedachten en gedrag behandel jij jezelf op een negatieve manier.

Wat is het resultaat hiervan?

Jezelf naar beneden halen

In jouw hoofd kraak jij jezelf continu af of maak jij jezelf verwijten. Je hoort jezelf kritiek hebben over wat je aan het doen bent en je hoort alleen wat je niet goed doet. Je hebt voornamelijk negatieve gedachten over je zelf. Door op deze manier te denken, haal jij jezelf naar beneden en ontwikkel jij een negatief zelfbeeld.  Je wordt hierdoor onzeker. Jezelf verwijten maken en afkraken heeft ook als gevolg dat jij verdrietig voelt en dus niet blij kunt zijn.

Dit deed ik een tijd geleden ook. Ik was mezelf vaak aan het bekritiseren. Volgens mij deed ik niks goed. Ik voelde mezelf ook op zulke momenten heel klein worden. Het maakte mij verdrietig en ongelukkig. Wat ik dus deed was op een niet liefdevolle manier over mezelf denken. Ik dacht niet op een respectvolle manier na over mezelf.

Anderen naar beneden halen

Zoals jij jezelf behandelt behandel je een ander ook. Als jij er een gewoonte van gemaakt heb om jezelf verwijten te maken, zal je dat ook gemakkelijker naar een ander toe doen. Volgens jou zal een ander persoon niks goed doen, je zult vaak de ander verwijten maken of naar beneden halen. Je ziet alleen wat er niet goed gaat en bent voornamelijk aan het bekritiseren. De woorden die je gebuikt tegen jezelf in je hoofd, gebruik je ook tegen anderen zoals: “nietsnut, ”dom”, ”lelijk”. Met je “nare” opmerkingen maak je een ander verdrietig en ongelukkig.

Gedrag

Doordat jij op een negatieve manier denkt over jezelf, uit dit zich in jouw gedrag. Zoals je denkt, zo gedraag jij je. Het gedrag dat je naar jezelf toont is voornamelijk destructief en saboterend. Je werkt jezelf alleen maar tegen en vindt het lastig om dankbaar te zijn. Want niks is goed, en het loopt niet zoals jij het wilt. Veel gaat er mis.

De oplossing

Anders denken

Wat kan je helpen? Stoppen om jezelf te bekritiseren en verwijten te maken. Wees lief voor jezelf in je gedachten. Denk anders over jezelf. Heb mooie, lieve en sterke gedachten over jezelf. Alleen jij kunt jezelf leren om anders te denken over jezelf. Geef jezelf complimenten. Doorbreek jouw manier van negatief denken en heb voornamelijk positieve gedachten over jezelf.

Verander jouw gedrag

Denk anders en verander jouw gedrag. Stop om jezelf tegen te werken. Behandel jezelf op een liefdevolle manier. Zorg goed voor jezelf en wees dankbaar voor wat je wel hebt. Kijk naar wat je wel goed doet. Vertoon gedrag dat constructief is en opbouwend.

Wil je meer weten over hoe jij op een liefdevolle manier voor jezelf kunt zorgen of je negatieve gedachten kunt veranderen, op mijn website vind je de online cursussen: “Geef meer om jezelf en de “De kracht van gedachten”.

Wil jij ook een leuker leven?